Šparglji so spomladi ena prvih svežih vrtnin, poleg tega pa so zelo okusni in zdravi. Šparglji so nizkokalorična vrtnina, saj 100 g špargljev vsebuje 75,3 KJ (18 Kcal). Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob so zelo primerni za dietno prehrano, tudi sladkornih bolnikov. Špargljevi poganjki so dober diuretik (pospešujejo izločanje vode) in ugodno vplivajo na delovanje ledvic, zato so zelo priporočljivi za ledvične bolnike in za tiste s povišanim krvnim pritiskom. Zaradi neprebavljivih dolgih vlaken, ki predstavljajo balast, imajo tudi blag odvajalni učinek.
Najboljši šparglji so dnevno sveži šparglji, ki jih porabimo še isti dan.
Lahko jih spravimo v hladilnik za dan ali dva, pri čemer jih zavijemo v vlažno krpo, da se ne izsušijo.
Za daljše shranjevanje jih zamrznemo. Najenostavneje je, da jih zamrznemo kar surove, saj tako ohranijo največ vitaminov in drugih koristih snovi.
Šparglje očistimo, olupimo in narežemo. Zložimo jih v vrečke in damo v zamrzovalnik.
Lahko jih tudi blanširamo v vreli vodi 2 – 3 minute. Nato jih odcedimo in na hitro ohladimo v mrzli vodi. Ohlajene in odcejene zložimo na pladenj in damo v zamrzovalnik. Zamrznjene preložimo v vrečko.
Zamrznjene šparglje kuhamo tako, da jih damo takoj v vrelo vodo. Porabiti jih je potrebno v v 6 – 8 mesecih.