Šparglji

Sparglji_Cover

Šparglji so spomladi ena  prvih svežih vrtnin, poleg tega pa so zelo okusni in zdravi. Šparglji so nizkokalorična vrtnina, saj 100 g špargljev vsebuje 75,3 KJ (18 Kcal). Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob so zelo primerni za dietno prehrano, tudi  sladkornih bolnikov. Špargljevi poganjki so dober diuretik (pospešujejo izločanje vode) in ugodno vplivajo na delovanje ledvic, zato so zelo priporočljivi za  ledvične bolnike in za tiste s povišanim krvnim pritiskom. Zaradi neprebavljivih  dolgih vlaken, ki predstavljajo balast, imajo tudi blag odvajalni učinek.

Najboljši šparglji so dnevno sveži šparglji, ki jih porabimo  še isti dan.
Lahko jih spravimo v hladilnik za dan ali dva, pri čemer jih zavijemo v vlažno krpo, da se ne izsušijo.
Za daljše shranjevanje jih zamrznemo. Najenostavneje je, da jih zamrznemo kar surove, saj tako  ohranijo največ vitaminov in drugih koristih snovi.
Šparglje očistimo, olupimo in narežemo. Zložimo jih v vrečke in damo v  zamrzovalnik.
Lahko jih tudi blanširamo  v vreli vodi 2 – 3 minute. Nato jih odcedimo in na hitro ohladimo v mrzli vodi. Ohlajene in odcejene zložimo na pladenj in damo v zamrzovalnik. Zamrznjene  preložimo v vrečko.
Zamrznjene šparglje kuhamo tako, da jih damo takoj v vrelo  vodo. Porabiti jih je  potrebno v v 6 – 8 mesecih.