ŠPARGLJEVA FRITAJA
500 g špargljev
6 jajc
3 žlice oljčnega olja
šalotka
sol, poper
Na oljčnem olju rumeno prepražimo šalotko in dodamo na majhne koščke narezane sveže šparglje. Pražimo, dokler šparglji ne popustijo.
V posodici razžvrkljamo jajca in jih ob neprestanem mešanju na zmerni temperaturi dodamo praženim špargljem. Pečemo, da jajca zakrknejo, vendar le toliko, da ostane fritaja mehka.
ZAPEČENE TESTENINE S ŠPARGLJI
1 kg zelenih špargljev
250 g testenin v obliki metuljčkov (ali podobno)
2,5 dl smetane
100 g ementalca ali drugega sira
ščep muškatnega oreščka
sol
poper
peteršilj
maščoba za pekač
Šparglje narežemo na 2 cm velike koščke. V vreli slani vodi jih blanširamo 5 minut, prelijemo z mrzlo vodo in zelo dobro odcedimo.
Skuhamo testenine in jih odcedimo.
Zmešamo šparglje, testenine in drobno sesekljan peteršilj. Solimo, popramo in začinimo z naribanim muškatnim oreškom ter mešanico nadevamo v namaščen pekač.
Nato zmešamo še smetano in sir, popramo, dodamo muškatni orešek in prelijemo preko špargljev in testenin v pekaču. Pečemo 25 minut pri 2000 C.
ZELENA ŠPARGLJEVA KREMNA JUHA
1 kg zelenih špargljev
1 ¼ l vode
50 g kisle smetane
2 žlički jedilnega škroba
1 kocka sladkorja
sol
sveže zmlet beli poper
malo vegete (po okusu)
Špargljem odrežemo 5 cm dolge vršičke in jih damo na stran. Preostale dele špargljevih poganjkov narežemo na majhne koščke. V 1 ¼ litra vode damo sol in sladkor, zavremo, dodamo koščke špargljev in pokrito kuhamo 10 minut, nato dodamo še vršiške špargljev in kuhamo še 5 minut. Iz vode poberemo vršičke špargljev. Preostale šparglje z vodo vred pretlačimo skozi cedilo ali sesekljamo s paličnim mešalnikom.
Jedilni škrob zmešamo z malo mrzle vode, vmešamo v juho in pustimo, da zavre. Juho popramo, po potrebi še solimo, dodamo špargljeve vršičke in pustimo, da se segrejejo. Juha ne sme vreti.
Preden postrežemo, dodamo na juho v krožniku žlico kisle smetane.